Ensam & övergiven...

Igår har jag varit borta i Floda. Det innebär att den lilla svart inte kunde vara hemma. Hon skulle ha fått vara själv på tok för länge, så jag hörde runt lite under påskhelgen vem som kunde tänkas ta hand om en snäll dp med separationsångest. Marie-Louise och Ziri ställde upp i min nöd. Ziri är Jadies halvsyster (samma pappa) och ungefär ett halvår äldre än knyttet. En liten lady som vet vad hon vill, speciellt nu när hon löper. Det är jätteskönt att kunna lämna bort vovven till någon som vet hur en dp beter sig samt har en annan knas-hund som kråkan kan leka med. De måste ha haft jätteskoj, för när vi kom hem så rullade Jadie upp sig i mitt knä och sov som en stock resten av kvällen. Väckte bara upp henne för en sista kisstur innan nattsömnen.


På tal om kiss, så kissade Jade inne på mattan i Ziris kök (ja, för där inne är ju till och med luften Ziris och vi andra andas för att hon tillåter oss.) Man skäms när ens hund gör sådant. Samtidigt så tror jag att det är mycket vanligare än vad folk talar om. Om ens hund markerar inne så anses man vara en dålig matte med en otränad hund och därför vågar man inte berätta när ens inkontinenta knytt gör sådanna misstag. Eller misstag och misstag, det handlar nog mycket om att kissa in ett nytt revir. Alla som har en ras som beskrivs som "Enmanshund" vet vilken dödsångest hunden drabbas av när de blir bortlämnade eller kvarlämnade. Matte stänger dörren till badrummet och utanför sitter den stackars övergivna dobermannen och ylar så att matte ska hitta igen den. När man kommer ut så blir det puss- & viftkalas. "Jag som trodde du hade lämnat mig! Jag trodde jag skulle stanna här för evigt!" Detta tilltrots att man kommit tillbaka VARJE gång. Schåp-hundar, eller som min mamma säger altzeimers-hunden... Nä, visst skäms jag när Jade kissar inne hos andra, men samtidigt så försäkrade Marie-Louise mig om att det inte gjorde något. Och jag vet ju att jag själv inte bryr mig om någon hund kissar inne hos mig. Jag vet också att jag inte är en dålig matte eller att Jade är en osnuten brat, men vad jag logiskt vet och vilka känslotrådar som det dras i är ju inte alltid samma sak. Fast det är klart, det var nog etter pinsammare när hon och Ziri försökte göra valpar...


När jag var till ikea så inhandlade jag lite gossedjur till Jade. En råtta, för varje råttjägare behöver en, en hamster, gnagare som gnagare och en fladdermus, för att hon ser ut som en. Hittills har hon bara fått leka med råttan och den verkar bli en ny favorit. Det far och slängs med den över hela lägenheten. Man blir riktigt glad i hjärtat när man ser henne så bus-lycklig. Ska bli kul i helgen med två pinneträffar, hundutställning (som vi inte ska delta i utan bara heja på kompisarna), bridge & middag hos kompisar samt allsvensk premiär framför tv:n hos andra vänner (tja, växte man upp under 80-talet och ens egen stad saknar fotbollslag så är det ju blåvitt som gäller.) Hur har det förresten blivit så att jag kliver upp tidigare om helgerna än vardagarna? Tror jag måste se över det här så att det inte spårar ur alldeles. Speciellt nu när det ska ställas om till sommartid och allting. 

I fortsättningen kommer jag att försöka uppdatera bloggen varannan eller var tredje dag, bara så att du vet.


Bus i Partille

Oj, vad man kan jäkta runt ibland. Både vovven och jag har varit helt utslagna de senaste dagarna. Efter en halvdag på ikea med påsklovskidsen så skyndade jag mig hem, slängde på mig varma oömma kläder och sprang till bussen. Jag och vovven skulle nämligen på lite skogssafari i Partille tillsammans med hundkompisarna Willy & Charlie och Ragnar & Bianca. Först mötte vi upp med de två herrarna från innerstan. På fullproppad Blå express knödde vi oss in. Jade och jag först, sedan två hårt arbetande herrar som bara måste fram till den söta lilla tjejen. Folk trodde nog att det var tre mördarhundar vi hade med oss. Ja, ända tills vi fått plats längst bak för då började de gny och vara alldeles, alldeles, alldeles synd om de två svarta. Varför det var synd om dem visste de nog inte riktigt själva. Kanske är det deras sätt att fråga "Är vi framme snart?" Som tur var hade Madde inte glömt hundgodis som den genomruttna matten gjort. Med lite mat i munnen gnyddes det inte fullt lika mycket.


Väl framme i Partille skulle Joanna plocka upp oss för att sedan skjutsa oss ut i skogen. Vi stiger av bussen samtidigt som hon ringer. Konversationen som förljer kan nog ha varit en av de mest förvirrade i mitt liv. Försöker hålla ordning på mig själv, liten samojed hund, andra människors fötter, var Madde befinner sig med sina två dragdjur, prata telefon samt på något sätt tillgodogöra mig information. "Va, inne?" "Nej, ute!" "Inne alltså?" "Nej vänster." "Va?" "Ser du pressbyrån?" "Den som är inne?" "Nej, ute!" "Vänta, Jade har trasslat in sig i..." Nu kommer grädden på moset. Från höger kommer en foxterrierkille spatserande och från vänster två lurviga blandraser. Vi har just gått in genom ett par glasdörrar och befinner oss i en luftsluss. Alla hundarna börjar skälla samtidigt! ALLA!! Samtidigt ger Joanna mig information för hur vi ska ta oss dit hon är "Elva!" "Elva?" "Ja, då hittar du." "Elva?" Släpar med mig Jade mot det jag antar att hon menar. Följer instruktionerna till punkt och pricka, gå förbi pressbyrån rakt fram mot västtrafik-info och där ska hon vara. Score! Vi hittar rätt på första försöket. Det var inte så svårt alls visade det sig. Vi slänger oss in i bilen och kör iväg.


Vi försöker prata samtidigt som hundarna gör samma sak. Willy berättar för alla att han är boss över allt levande (ja, förutom Madde, då) Jade berättar ömsom för Joanna att hon hittat henne ömsom för mig att hon hittat henne, Ragnar ylar efter kompisarna han inte kan men måste hälsa på och Charlie ylar på Jades uppmärksamhet. Det är bara Bianca som håller tyst, men jag misstänker att hon hade en och annan åsikt om oss övriga i bilen.


Väl framme i skogen dyker även Christoffer upp. Vi knatar runt med lösa små hundar på upptäcksfärd. Först springer Ragnar "Jag vet vart vi ska!", sedan följer de godtrogna lammen Jade & Charlie "springa, hoppa, mat, springa, hoppa, mat" och därefter Bianca "Nä, du vet ingenting! Ha koll på matte istället." Längst bak traskar Willy "Snö är inte bara superkul, det är kallt och vått oxå." Som de härdade mattar & hussar vi är så ignorerar vi totalt den kringrusande hundarna och pratar på om alla idiotgrejer de gjort. Ja, för av de församlade hundarna är det nog bara Willy och Bianca som överhuvudtaget kan kallas intelligenta. De andra tre lever nog mest på sitt utseende och glada humör. Inte så illa det, fungerar ju för de flesta modeller i världen. Mitt ute i skogen slås jag och Madde av samma tanke. "Vänta nu, hon går först och han sist... Den här filmen har vi sett förr!" Som tur var så hade herrskapet i fråga gott uppsåt och jag tror att både jag och Madde behöver dra ned på vårt CSI-tittande.


På vägen hittar vi dessutom Christofers nycklar hängande på en skylt. Någon vänlig själ hade sett dem liggandes i snön och hängt upp dem. Sicken lycka! Och vi som inte ens visste att de saknades. Efter några varv i solen & skogen får vi skjuts tillbaka in till stan (hurra!) Willy, Ragnar och Bianca lägger sig nöjda ner och snusar lite. Trötta djur. Jade ynk-gnyr av okänd anledning och Charlie stor gnyr av serparationsångest från Jade (igen befinner han sig i baksätet och Jade eoner av avstånd bort, dvs framsätet.) Madde bestämmer sig på vägen in till stan för att flytta, men hittar sina dörrnycklar i en annan ficka och beslutar sig raskt för att bo kvar. Ingen vill leta nycklar i snö och mark efter en två timmars runda. När vi kom hem så slocknade Jade i soffan efter ett väl uträttat värv.


Bulltjuven

Jag har närt en tjuv vid min barm! En ögontjänare av extraordinär kvalitet. Jade har upptäckt bullar och gör allt för att komma över dessa godsaker. Igår kväll försökte hon stjäla en ur handen på min kusin. Hennes bullkupp gick dock inte hem så hon försökte med nästa trick på repertoaren, se söt ut samtidigt som man, i ordning, sitter, ligger och till sist backar. Inget fungerar. Nu tänker matte att genom att jag har en snäll och vältränad hund så är saken over and done with. Hur fel kan man ha? Nä, min hund har lärt sig otyg av de andra hundarna på gården. Nu lägger man sig likt en krokodil i väntan på en gnu, stilla som en stock. Bara ögonen syns över vattenytan, eller som i Jades fall, hennes fladdermusliknande öron över filten. När min kusin ska hem och vi går ut i hallen för att kramas hejdå så slår hon till. En bulle åt folket! Eller iallafall den lilla svartat hunden. Hon är dock inte helt förhärdad och vågar därför inte ställa sig på bordet. Baktassarna är fortfarande kvar i soffan, för egentligen så är man ju en snäll och lydig hund.

Hur vet jag detta? Jo, för idag har man försökt med samma trick! Hade påskfika här hemma med några vänner. Har man bakat så vill man ju sprida sin huslighet. Igen så väntar hon tills dess besökarna ska ge sig iväg. Denna gång är det lite trängre i hallen så jag står i dörröppningen till vardagsrummet. I ögonvrån ser jag en liten svart sak som rör sig där hon inte ska vara, lika snabbt är hon borta. Jag vänder mig helt om och ser hur det bakom soffbordet dyker upp en tjuvaktig skata. När den lilla skatan ser att matte upptäckte en så backar hon tillbaka bakom soffbordet samtidigt som hon försöker sätta i sig bullen med papper och allt. Får tag i både bulle och hund samtidigt som jag säger Loss! Fungerar så där bra. Vovven vet att hon inte kommer att få tillbaka sin skatt och är inte helt med på noterna. Efter någon sekund ger hon iallafall upp och viftar glatt på svansen. Ibland undrar jag hur det står till i huvudet på henne...

Vilket osökt leder oss in på det stundande MH:et. Vi "tränar" för fullt. Ja, så mycket man nu kan träna på en beskrivning. Det är väl snarare min attityd till vardagen det handlar om. En snögubbe på gården blir spökträning, väntan på spårvagn blir aktivitetsnivå och påsksmällarna som skjuts på innergården skottprov eller ljudkänslighet. Jakt och Avståndslek har vi snarare anti-träning på. Nej, man ska inte springa efter smådjur eller små barn. Nej, inte heller hoppa på främlingar för att kolla om de har godis i fickan. Klicker och kokt kyckling är vår vän i vardagen. Fast kanske inte så mycket klickern längre. Jadie vet vid det här laget att när vi får möte av joggare eller annat löst knytt så får man godis om man går fin bredvid matte. Hon är faktiskt riktigt duktig på att gå fint. Hmm, undrar om vi ska lägga all skvallerträning under rubriken ringträning? Två för samma pris som en, liksom.

Nä, slut för idag. Mer nojor angående löp, MH och tjuvaktiga kråkor utlovas en annan dag.

Påskhelgen

Det har inte blivit speciellt många ägg för varken mig eller vovven denna påsk. Vi har haft kul ändå. Igår fick vi besök av Allie och grabbarna bus x2, dvs Alfons, Laban, Willy och Charlie. En hel dp-arme samt en lurvig vaktchihuahua drog fram genom skogarna. Idag har vi varit ute vid Kålltorp och busat med Ragnar, Homer och kors i taket, Bianca. Bianca är "storasyster" till Ragge och brukar allt som oftast tycka att dps är jobbiga saker som man helst undviker. Hmm, en ganska klok och förståndig hund med andra ord. Jade har kört sitt vanliga "Se så lydig jag är! Jag kan sitta & gå fint jag med!"-race mellan godisautomaterna. Den hunden har ingen skam i kroppen då det kommer till mat. Om någon tränar fotgående knatar hon bredvid. Säger någon Sitt! så sätter man sig framför och ser så söt ut som man bara kan. Man skulle kunna tro att hon aldrig får mat hemma.

Annars kretsar nog de mesta av mina tankar kring det stundande MH:et och om hundar är allergiska mot saffran. Låt oss börja med MH. Har i skrivandets stund en stark känsla av att det inte blir någon mental beskrivning för oss, pga löp. Nog för att min dam brukar vara populär bland herrarna, men det här är ju löjligt. Som det luktas, sniffas och slickas och då talar jag bara om hennes miljarder kissfläckar ute i naturen. Hon är inne i skvätt och sprätt stadiet. Var tionde meter ska man klämma ut någon droppe. Ibland tror jag inte att det kommer något alls, men nog försöker man ändå. Willy var inte überintresserad, Homer är lite för liten för att koppla ihop det riktigt (förresten så är han redan kär i Leia), men unge herr Charlie var i sjunde himlen. OK, nu är både han och pyret smått knäppa båda två och de var säkert lycka över att ha hittat en likasinnad ADHD-iller som också gjorde honom lycklig, men snart måste vi ta ett snack med den stackars killen angånde uppvaktande & flirtande med mostrar och andra kvinnliga släktingar. tror inte att han kommer att ta det bra. Tror iofs inte att han kommer att förstå vad jag pratar om. Även om han är en hormonstin tonåring så är han i slutänden en hund...

Nä, Jag har tre teorier om när Jade kommer att börja löpa.
 - Om en eller två dagar. Då kommer hon nämligen att vara inne i höglöpet då vi ska åka tåg till Öland.
 - Den 10 april. Vi åker den 11, need I say more?
 - Första april. Tja, för sådana är lagarna som styr? Varför inte gnugga in det lite extra när de kan, liksom.
Tänker iallafall åka även om det inte blir något spring med testledare i skog för oss. Vill ju visa upp fiiina vovven och träffa syskonen. Är lite nyfiken på om hon minns något därifrån också. Kommer hon att känna igen mamma Angel?

När det gäller saffransallergi så är jag inte så orolig. Känns som om någon borde ha nämnt det vid jul om så var fallet och hon brukar ju kräkas upp de saker som inte är bra för henne. Som igår tex då det på morgonen dök upp en halvsmält mus i hennes säng. Sedan kräktes man ju lite extra bara för att. Har passerat stadiet "Ihhhh! Vad äckligt!" för länge sedan utan tänker mest "men...kan du inte tugga i dig dem istället?" Ibland tror jag att det jag inte vet, mår jag nog bäst av, speciellt då det gäller Jades egenhändigt ihopkomponerade BARF-diet. Saffran var det ja. Tja? Jag har bakat jättegoda påskbullar och detta i kombination med att alla hundar är ögontjänare är ganska så självförklarande. Jag är ganska så säker på att det rör sig om max en bulle. Har jag riktigt tur så var det bara ett bullpapper och jag slipper torka upp en ohelig smörja av saffran, vetemjöl och russin från hallmattan i morgon bitti. Har jag extremt mycket tur så kommer inte den lilla fresterskan att börja löpa förrän den 14 april då vi är safe & tillbaka. Har jag extremt mycket superduper tur så har trisslotten i min plånbok tre klöver och jag är set for life, eller iallafall ett bra tag framöver. Hoppas, hoppas, hoppas!

Ett år!

Idag så firar jag & Jade ett år tillsammans och varför inte fira genom att starta en blogg som alla andra? Kommer att försöka uppdatera ofta med lite ditt och datt från vardag & fest. Givetvis blir det mycket hundprat. Jag heter Maria och ögonstenen i fråga heter som du redan sett Jade. Hon är en 14 månader gammal dvärgpinscher. Världens gladaste sådan enligt vänner och bekanta. Brukar lite skämtsamt säga att mamma Angel måste vara hälften Golden retriever (eller hur, Kerstin? Visst är det så?) Mitt lilla bustroll föddes på Öland den 24 januari 2007. Hennes första åtta veckor bodde hon med mamma & fyra syskon till hemma hos Kerstin & Ernst på Karangel's kennel. Hon är en tjusig & omtyckt liten pojkflicka som kan busa med allt och alla. Hon är nämligen lite av en masochist och har en solklar nolla på dominansskalan. Först så tänkte jag att hon saknade överlevnadsinstinkt, men efter att ha funderat ett tag slog det mig att hon har den starkaste "will to live" av dem alla. En hund som visar strupen, slickar sig om munnen och viftar på svansen mot allt och alla hamnar ju aldrig i bråk.

Damen är ett litet matvrak av sällan skådat slag och placerar sig alltid bredvid den som har gott godis. "Gott godis" betyder iofs samma sak som "den som delar ut just nu." Hmmm, sådan matte sådan hund brukar det ju heta, fast detta är något som hon har gjort sedan hon föddes. Av fem valpar så var hon den största, till och med större än sina båda bröder. Nu för tiden är hon en mycket rastypisk liten dam som mätts till hela 30 cm över havet. Hon ser inte riktigt så hög ut, 30 cm är max-mankhöjden för en dp, men hon är liksom pappa Nemo lite mankhög.

Bloggen är just nu under construction. Det kommer bilder & annat smått och gått allt eftersom.


RSS 2.0